Logare / Înregistrare

Curs valutar

EUR EUR
20,3339 0,0753
USD USD
16,5343 0,0432
RUB RUB
0,2862 0,0015
RON RON
4,3576 0,0162
Date: 21.03.2018
Source: BNM
 
Categorie: Articole
Publicat în 06 Iunie 2017 Afişări: 736
Imprimare

Autor: Nedelcu Alina (contabil şef)

 

Răspuns:

În răspunsurile la intrebările precedente s-a menționat și argumentat deja că suspendarea CIM pe perioada concediului parțial plătit pentru ingrijirea copilui pîna la vîrsta de 3 ani se admite, daca salariatul a depus suplimentar în forma scrisă o cerere specială (determinată/predestinată) pe numele angajatorului, prin care semnatarul solicită la concret și univoc suspendarea CIM în baza art. 78 alin. (1) lit. a) CM.

 

Astfel, după expirarea concediului de maternitate (art. 124 alin. (1) CM) salariatul respectiv (mama copilului ori alta pesoană specificată în art. 124 alin. (4) CM) poate recurge la folosirea unuia din cele două drepturi de muncă importante de care dispune concomitent și anume:

-          la dreptul privind suspendarea CIM în baza art. 78 alin. (1) lit. a) CM;

-          la dreptul privitor la acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani conform art. 124 alin. (2) CM.

 

Pentru a beneficia de un drept sau altul, salariatul trebuie sa depună pe numele angajatorului:

-          fie cererea scrisă specială (determinată/predestinată) prin care semnatarul solicită la concret și univoc suspendarea CIM în baza art. 78 alin. (1) lit. a) CM, fie cererea scrisă privitor la acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani conform art. 124 alin. (2) CM.

 

La acest capitol trebuie de mentionat, că în practică la unele entități s-a înrădăcinat o modalitate deosebită privitor la suspendarea CIM în baza art. 78 alin. (1) lit. a) CM, ce constă în depunerea concomitentă a două cereri:

-          privind acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani (1) și

-          referitor la suspendarea CIM pe perioada acestui concediu (2).

 

O astfel de practică în fond, nu contravine legislației muncii, dar nu este nici recomandabilă, deoarece se confruntă și se contrapun mecanismele juridice legale de realizare a celor doua drepturi de muncă importante.

 

Efectele juridice în urma acordării în baza cererii salariatului a concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani, pe de o parte, și efectele juridice în cazul suspendării CIM pentru aceeași perioadă, pe de alta parte, face de remarcat cîteva deosebiri esențiale:

-          potrivit art. 124 alin. (3) CM concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani se include în vechimea în muncă, iar perioada suspendării CIM nu se include în aceste vechimi;

-          conform art. 124 alin. (2) CM si art. 18 (1) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale nr. 289-XV din 22 iulie 2004 salariatul care se află în concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului pîna la vîrsta de 3 ani, iar pe perioada suspendării CIM acest drept nu este prevăzut expres de lege;

-          reieșind din conținutul art. 124 alin. (3) CM concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani poate fi întrerupt oricînd (folosit integral sau parțial), pe cînd în cazul suspendării CIM acest drept nu este garantat;

-          în conformitate cu art. 125 alin. (1), (2) și (4) CM după terminarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, în baza unei cereri scrise, salariatului i se acordă concediu de odihnă anual indiferent de vechimea în muncă în unitatea respectivă, iar după expirarea perioadei suspendării CIM acest drept nu este stipulat în lege.

 

Cu toate că efectele juridice în cazul suspendării CIM pentru perioada respectivă diferă (în mod nefavorabil) de cele în urma acordării salariatului a concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pîna la vîrsta de 3 ani, unele persoane solicită anume suspendarea CIM în baza art. 78 alin. (1) lit. a) CM, reieșind din alte considerente majore și oportune, o bună parte din care este invocat detaliat în raspunsul la întrebarea anterior publicată.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

шаблоны joomla